Galeria

“Tot canta o brunz en el món”, espectacle que consisteix en un recital de poesies de Víctor Català a càrrec de l’actriu Anna Casas i l’arpista Carme Ubach que es va enregistrar a l’Espai Víctor Català de l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala
Un video on s’explica pas a pas com es pot construir una barqueta de suro és l’aportació del Museu de l’Anxova i de la Sal a l’edició d’aquest any del Som cultura.


Des de l’Ajuntament de l’Escala el passat 2019 es va decidir presentar la Festa de la Sal a la candidatura de Millors Pràctiques de patrimoni immaterial de la UNESCO. Aquesta candidatura inclou aquest video en diferents idiomes.
Coincidint amb la presentació del núm. 104 de la col·lecció Fulls d’Història Local que porta per títol  “Cançons tradicionals de l’Escala, recollides per Palmira Jaquetti, 1929”, es va presentar aquest vídeo dedicat a les cançons que va recollir a l’Escala. Aquest vídeo el nexe amb el passat i la gran protagonista és Maria Teresa Pellicer, néta de Maria Artigas, la Gallinaire, entrevistada per Jaquetti.


Coneixerem com es fan els barrils per la conserva d’anxova i els seus orígens a Empúries, i com es prepara la conserva d’anxova de forma tradicional.
Podrem conèixer una mica més qui era en Josep Esquirol (1874-1931), fotògraf de reconegut prestigi del qual cal destacar com va fotografiar les primeres excavacions a Empúries i també l’ambient mariner de l’Escala, especialment els coneguts retrats de pescadors i dones de pescadors, amb les seves cares solcades d’arruges.


Visita guiada a l’edifici més emblemàtic de l’Escala,  l’Alfolí de la Sal, que acull el Museu de l’Escala, amb l’exposició permanent “L’Escala i la Mar d‘Empúries”, l’Arxiu Històric de l’Escala i l’Espai Víctor Català-Alfolí de la Sal, centre de difusió de l’obra d’aquesta escalenca universal, gran escriptora de les Lletres Catalanes

Coneixerem el Museu de l’Anxova i de la Sal on mostra la història de la pesca i de la salaó de peix blau, des del segle XVI fins a l’actualitat, i ens submergeix en un temps, un patrimoni i uns coneixements únics a la costa catalana.Visita comentada a la casa de pescadors de can Cinto Xuà de la mà de Lurdes Boix, directora del Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE) i especialista en patrimoni marítim i pesquer. Can Cinto Xuà és un dels pocs exemples de casa de pescadors que es conserven intactes a Catalunya i oberts al públic, en una exposició permanent gestionada des del MASLE.