Una nova ruta per l’estiu d’aquest 2020: El camí del Palau, ruta de natura i patrimoni entre parets seques al Montgrí

Una nova ruta per l’estiu d’aquest 2020: El camí del Palau, ruta de natura i patrimoni entre parets seques al Montgrí

Aquesta ruta es fa els dimarts de juliol i agost, entre les 10 i les 12h. Com a la resta de rutes, cal fer inscripció prèvia. Es pot fer a través del web: www.museudelescala.cat i el cost és de 5 euros per persona. Es recomana anar ben calçat.

La Ruta Camí del Palau parteix del camí dels Termes de l’Escala, que és la línia divisòria entre els actuals termes de l’Escala i Torroella de Montgrí i que fins al segle XVIII pertanyia al terme d’Empúries. A partir d’aquest punt, s’enfila cap a l’ermita medieval de Sant Maria del Palau, documentada des del segle XIII i que ha estat recentment excavada i consolidada, deixant al descobert el basament de l’antic absis del segle XI. Un dels primers punts destacats de la ruta és la divisió de termes.

La ruta té la particularitat d’oferir una bona caminada amb bones vistes, però també nodreix de coneixements a tots els visitants, ja que durant el recorregut els visitants poden observar les construccions de paret de pedra seca, recentment reconeguda com a patrimoni immaterial per l’UNESCO que tancaven les finques que ara són de pinedes i olivars i antigament de vinya. Durant la visita s’explica com han evolucionat els cultius en aquesta zona i com estralls com la fil·loxera de finals sel segle XIX i la fred del 1956 van arrabassar, respectivament, gairebé tota la vinya i l’olivera d’aquesta àrea. A banda i banda del camí es pot observar vegetació de llentiscle, ginesta i romaní.

 La tornada des de l’ermita es fa per un corriol entre les pinedes on encara queden restes d’antics dipòsits d’ensofrar i ensulfatar les vinyes, o racons amagats com l’ullal d’en Meranges, antiga deu d’aigua que nodreix una cisterna.

A part d’aquesta nova ruta, el Museu de l’Escala ofereix entre altres la Ruta del camí de ronda i els búnquers de les Planasses, la Ruta Josep Pla, La pesca a l’Escala, Sant Marti d’Empúries o Ruta dramatitzada Víctor Català entre altres. Trobareu tota la informació i podeu fer les inscripcions a la mateixa web del museu.