NIT DELS MUSEUS

NIT DELS MUSEUS

Degut a que la Generalitat de Catalunya va decidir suspendre la Nit dels Museus a causa de les mesures contra la pandèmia, des del Museu de l’Escala es va decidir que l’espectacle que s’havia previst, “Tot canta i brunz en el món”, es filmés a l’Alfolí de la Sal i es retransmetés a partir del 14 de noviembre, la data inicialment prevista per la Nit dels Museus, per Canal 10.

Sota el nom de “Tot canta i brunz en el món”, l’espectacle consiteix en un recital de poesies de Víctor Català a càrrec de l’actriu Anna Casas i l’arpista Carme Ubach que es va enregistrar a l’Espai Víctor Català de l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala

L’espectacle es dividí en tres parts. El primer bloc consta de dos poemes escrits en primera persona, en què es parla de la llibertat individual i dels tresors ocults en l’ànima humana. El segon bloc inclou dos poemes del recull “Policromi”, que a través de dues ficcions apel·len també a les qüestions de la llibertat, l’amor i la creació des del punt de vista de l’instint. Per tancar, tres poemes del “Llibre blanc”, un aparent retrat de la plàcida vida de l’aristocràcia del s. XVIII, on Víctor Català no perd l’ocasió de fer una particular crítica social, aquest cop amb ironia i refinament.

Tots els poemes van acompanyats amb música de Narcisa Freixas (Sabadell 1859-Barcelona 1926), compositora i pedagoga de qui Víctor Català va dir “… pròdigament dotada per la naturalesa, dins de sa senzillesa aparent, d’una capacitat d’ampla base, que li permetia desenrotllar múltiples apteses, era una catalana d’excepció, que bo i servant gelosament totes les virtuts tradicionals de la dona de sa casa, posseïa abastament les virtuts novelles que reclamen les necessitats i les aspiracions dels temps novells i que haurien pogut fer d’ella, en son mig, una assenyada davantera de les modernes legions femenines.”

Un any més, des de l’Escala s’ha volgut contribuir a l’esdeveniment ja tradicional de La Nit dels museus, enguany però en circumstàncies ben diferents.