L'Alfolí de la Sal-Museu de l'Escala, candidat a Millor Museu Europeu del 2019

L'Alfolí de la Sal-Museu de l'Escala, candidat a Millor Museu Europeu del 2019

L’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala és candidat al reconeixement de Millor Museu Europeu 2019, un guardó que otorga l’European Museum Forum (EMF), organització capdavantera a Europa que té per objectiu donar a conèixer els nous museus europeus, sobretot els més innovadors, i que fa 40 anys que treballa en aquesta missió.

Aquest és el guardó museístic més prestigiós d’Europa i és una ocasió important per promoure enfocaments innovadors en el sector dels museus a tot el continent. Cal destacar que no només inclou els museus dels estats que conformen l’Unió Europea, sinó que per aquest guardó competeixen estats d’arreu del continent.

La restauració i museïtzació de l’Alfolí de la Sal com a Museu de l’Escala ja va obtenir  l’any passat el premi de l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) en l’apartat de projectes de creació o reforma integral de museus i equipaments patrimonials.

El passat dimecres 25 de setembre, l’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala va rebre la visita d’un dels 14 jutges encarregats de decidir quin és el millor museu de l’any. El jutge del guardó encarregat de conèixer i avaluar el museu escalenc ha estat Mikhail Gnedovsky, actual director de l’Institut de Política Cultural del Govern Local de Moscou (Rússia).

Entre les fortaleses del museu hi ha el fet que s’hagi ubicat en un dels principals edificis històrics que té el municipi (1697), Bé Cultural d’Interès Nacional i vinculat a més a la tradició de la salaó. A més, l’estreta implicació de la comunitat amb el museu, amb accions populars de recuperació del patrimoni immaterial com són la Festa de la Sal o la recuperació de la història oral.

L’Alfolí de la Sal és el punt central del Museu de l’Escala, amb una planta dedicada a la història de l’Escala en sentit ampli, una altra per a exposicions temporals i activitats diverses i una altra en què hi ha l’Espai Víctor Català, on hi ha part del llegat personal de la prestigiosa escriptora escalenca. Sota el paraigües de Museu de l’Escala, s’inclou també altres espais museístics com són el Museu de l’Anxova i de la Sal, la casa de pescadors Can Cinto Xuà o l’edifici del Clos del Pastor, que va pertanyer a Víctor Català i ara és municipal i s’ha de condicionar i museïtzar per tal de mostrar la seva obra.

El guanyador d’aquest any com a Millor Museu Europeu es donarà a conèixer el mes d’abril a Cardiff (Gal·les).