Inventari i documentació d’objectes del fons del museu

Inventari i documentació d’objectes del fons del museu

Es reprén l’inventari i la documentació d’objectes del fons del museu vinculats a la pesca i a altres activitats tradicionals

A finals del 2019 es van iniciar les tasques de documentació, catalogació i de conservació preventiva d’elements mobles vinculats a la pesca i a altres activitats econòmiques de l’Escala que es troben custodiats al magatzem del carrer Nantreé, espai de reserva del museu, fruït d’anys de donacions de diferents famílies escalenques, unes donacions que fan créixer el fons del museu.

Amb motiu de l’estat d’alarma es va interrompre aquesta feina que ara s’acaba de reprendre. Aquest objectes de diferents característiques i funcions parlen del passat no només mariner i salador de l’Escala, també de les feines a la vinya, als olivars, a l’arròs, de l’indústria del gènere de punt, així com també objectes de la vida quotidiana o vinculats a oficis com el dels fusters o al de metge de poble.

Aquests elements que formen part del fons del museu parlen per ells mateixos de la redescoberta del valor patrimonial de les eines, objectes i arts de pesca que durant anys moltes famílies han conservat a casa seva. Aquest material “tangible”, la majoria en desús en l’actualitat, ha pogut ser identificat gràcies a la memòria oral de la comunitat, ja que els coneixements de la gent més gran ajuden a entendre quina funció podia tenir cada element etnològic.

 A data de juny de 2020 es porten documentades aproximadament unes 800 peces, una tasca que dona continuïtat a l’iniciada l’any 2017 amb l’inventari i la documentació dels materials mobles que s’exposen a la casa de pescadors Can Cinto Xuà i que són les peces de vida quotidiana d’una família de pescadors.

Aquesta feina, com la realitzada l’any 2017, ha estat possible gràcies a una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que ha contractat dos tècnics especialistes en documentar el patrimoni etnològic.