Conferència sobre el comerç del peix salat

Conferència sobre el comerç del peix salat

5 de juliol 2019

Conferència sobre el comerç del peix salat al Museu de l’Anxova i de la Sal

 

El 5 de juliol es va fer una conferència sobre el comerç del peix salat al llarg de la història, a càrrec del Sr. Joan Portet i Alegret, bacallaner de quarta generació i Cònsol Mostassaf de la Confraria del Bacallà de Santa Maria del Mar de Barcelona.

La presentació de l’acte va anar a càrrec de Martí Guinart, regidor de patrimoni històric i cultural qui estrenava el càrrec amb aquest acte i així ho va explicar al públic.

L’acompanyaven a la taula de presentació,  el president dels Anxovers de l’Escala, Martí Callol i Miquel Didac Piñero del Centre d’Estudis Escalencs i encarregat de fer la presentació del convidat. Tot seguit prenia la paraula Portet qui oferia una conferència lligada  a l’evolució del consum del bacallà i la comercialització del peix salt a llarg del temps. Per això era fonamental començant explicant l’evolució del bacallà i la seva resistència.

Portet va descriure els mètodes de captura del bacallà, la seva conservació, la seva comercialització i la seva evolució dins el mercat fins a arribar als mètodes de conservació actuals molt diferent dels tradicionals que provoquen una condensació dels greixos que li dóna la característica textura melosa a la seva carn. Per això el bacallà igual que l’anxova són considerats els pernils del mar dins el món de la gastronomia, una categoria guanyada sobretot pels efectes que té la sal en ells.

Joan Portet, acabava fent un repàs a la seva família dedicada des de sempre al món de la salaó de bacallà. De les tècniques per tallar el peix i del consum, tot recordant que abans el bacallà era menjar de pobre i ara ho és dels rics. Així mateix l’evolució humana del consumidor, el qual ja no té temps de desespinar-lo i netejar-lo, per aquesta mateixa raó cada cop es ven més bacallà ja dessalat que la versió que cal remullar a casa.

Aquesta xerrada forma part del programa de les X Jornades del Centre d’Estudis Escalencs que es realitzen al Museu de l’Anxova i de la Sal cada any.